Zo vind jij weer werkgeluk

By 09/11/2018Uncategorized

Zo vind jij weer werkgeluk

Je bent ambitieus, gedreven en je werk is belangrijk voor je. Toch heb je het gevoel dat je vastloopt. Denk je regelmatig ‘is dit het nu?’ en ontbreekt het je aan iets. Maar wat?

Je weet precies wat je niet (meer) wilt, maar je hebt geen idee wat je wél wilt. En als je focust op wat je niet wilt, lijkt dat juist wel steeds op je pad te komen. Herkenbaar?

Werkgeluk is net zoiets als geld. Werkgeluk maakt niet gelukkig, maar het ontbreken van werkgeluk maakt wel ongelukkig. En zo is het, mijns inziens, met geld ook.

Kort lontje

Gebrek aan werkgeluk brengt spanningen met zich mee. Je werk kost je meer energie dan dat het je oplevert, daardoor krijg je een kort lontje, ben je prikkelbaar en vermoeid, voel je onzekerheden, kortom je bent niet de beste versie van jezelf.

Hoe is het gesteld met jouw werkgeluk? Word jij gelukkig van het werk dat jij elke dag doet? En van de organisatie waar je elke dag voor werkt? Ga jij dagelijks met plezier naar je werk, en kom je blij weer thuis? Of kan dit beter, anders, leuker?

Plezier, voldoening en zingeving

Je wilt graag het allerbeste uit jezelf halen. Je wilt je ontwikkelen, groeien en stappen maken. Plezier hebben, voldoening ervaren en zinvol bezig zijn, dat is wat je wilt toch?

Plezier, voldoening en zingeving, dit zijn de drie basiselementen van werkgeluk. Op deze elementen zul je een dikke voldoende moeten scoren om werkgeluk te ervaren. Als jij jouw persoonlijke score kent, dan zul je ontdekken waaraan het je ontbreekt en wat je kunt doen om dit te veranderen.

Dan pas ga je inzien waardoor het komt dat je werk je zoveel energie kost en dat je misschien wel van weekend naar weekend leeft. Maar hé, het weekend bestaat uit slechts 2 dagen, je werkweek uit 3, 4 of 5! Je wilt toch 7 dagen in de week de leukste jij zijn? En dat kan!

Het enige dat er voor nodig is, is op zoek te gaan naar dat wat jou werkelijk motiveert. En dat is er al, het zit al in je, je moet het alleen even weten te vinden.

Jouw rapport

Welk rapportcijfer geef jij aan plezier? Heb je ’s morgens zin om naar je werk te gaan? Ben je dagelijks bezig met werk waar je plezier aan beleeft? Of wordt jouw werkdag beheerst door irritatie, verveling of een te hoge werkdruk? Dit kan een stevige impact hebben op jouw geluksgevoel. Het is belangrijk om invloed te krijgen op jouw negatieve gevoelens zodat je beter in staat bent te kiezen voor dat wat jouw plezier brengt.

En hoe is het gesteld met jouw gevoel van voldoening? Krijgt het een dikke voldoende? Gelukkig werken is natuurlijk meer dan plezier hebben. Je wilt aan het einde van de dag ook een voldaan gevoel hebben omdat je met gedrevenheid gewerkt hebt aan de juiste dingen. Je wilt je talenten benut hebben, en iets gepresteerd hebben. Om hier zicht op te krijgen is het van belang om jouw drijfveren te kennen. Hoe ben jij gedreven?

Heb je dit helder? Dan komen we bij het volgende element van werkgeluk. Waar doe je het allemaal voor? In welke mate ervaar jij zingeving? Heeft het werk dat je doet betekenis voor anderen? Als je er vandaag mee zou stoppen, zou je dan gemist worden? Welke unieke bijdrage lever jij aan de wereld?

Ontdek vandaag nog jouw persoonlijke scores op de drie basiselementen van werkgeluk, met de gratis Werkgeluk Test.

Quick Fix

Natuurlijk kun je afwachten tot het beter wordt.  Maar zeg eens eerlijk, hoe lang doe je dat al? Hoe lang hoop je al dat je manager weggaat, of dat je een uitdagend project toegewezen krijgt? Hoe lang hoop je al dat irritaties vanzelf verdwijnen? Met het vertrek van jouw manager of een uitdagend project, lijkt jouw probleem misschien opgelost, maar dat is het niet. Het is slechts een quick fix en levert geen werkgeluk op de lange termijn op.

De score die jij toekent aan de drie basiselementen van werkgeluk, is namelijk afhankelijk van heel veel factoren. Voor je het weet ben jij weer de hele dag bezig met werk waar jij geen plezier aan beleeft, geen voldoening uit haalt en heb je het gevoel niet van betekenis te zijn.

Geluk en succes

“Als ik maar hard werk dan word ik succesvol en als ik succesvol ben, dan word ik gelukkig”. Herken je deze gedachte? Maar helaas, zo werkt het niet. Hard werken aan de verkeerde dingen leidt niet tot geluk. Dat leidt tot uitputting, stress- en burn-out verschijnselen. Succes is geen voorwaarde voor geluk. Het is juist andersom, geluk is een voorwaarde voor succes.

Als Werkgeluk Coach help ik dagelijks ambitieuze, gedreven mensen die lange tijd hard hebben gewerkt aan dingen die geen plezier, voldoening en zingeving brachten. En vaak gaat er na een gesprek al een wereld voor ze open. Waarom steeds bezig zijn met moeten, moeten, moeten en het voldoen aan de verwachtingen van anderen? Wat wil jij? Waar wil je naar toe? Hoe wil jij dat jouw loopbaan verloopt? Welke betekenis wil jij geven aan jouw loopbaan? Het is jouw leven, jouw tijd en die is beperkt!

Werk jij ook al lange tijd aan de verkeerde dingen? Wacht dan niet langer, vul de Werkgeluk Test in en ontdek waar voor jou winst te behalen is. Ik kan je helpen om in korte tijd te ontdekken wat je wél wilt, waar je plezier aan beleeft en waar je voldoening uit haalt.

 

En keer op keer wordt het bewijs geleverd; als je doet wat je de liefste doet, word je daar succesvol in. Dan ga je elke dag met plezier naar je werk en kom je thuis met een voldaan gevoel en energie om naast je werk leuke dingen te doen. Bovendien ben je van betekenis en maak je de wereld elke dag een beetje mooier. Voor jezelf, en voor anderen.  Werkgeluk werkt, ook voor jou!

 

“geef me werk dat bij me past, en ik hoef nooit meer te werken”

(Confucius)

 

Groetjes,

Annemarie