De hypotheek moet wel betaald worden

By 15/04/2019Uncategorized

4 tips om angst voor financiële risico’s in de kiem te smoren

 

“ik wil zo graag ander werk doen dan ik nu doe, maar ik durf de stap niet te zetten”

“Wat maakt het zo spannend? Waarom durf jij die stap niet te zetten?

“De hypotheek moet betaald worden”

“Ik ben kostwinner”

“Ik sta er alleen voor”

“Ik durf mijn financiële zekerheid niet op te geven”

“Ik ga er zeker weten fors op achteruit, ik heb nu een goed salaris”

 

Allemaal waar, absoluut! Of…. neemt jouw ego misschien een loopje met je? Nemen je belemmerende gedachten je in de maling?

Jouw ego houdt namelijk helemaal niet van veranderingen. Jouw ego laat alles het liefste bij het oude.  En jouw ego heeft van tijd tot tijd heel veel praatjes!

Want jouw hypotheek kan namelijk ook betaald worden van een andere, leuke baan! Je kunt de kost ook verdienen met werk waar je wel plezier aan beleeft. Ook als je alleen bent. En waarom zou je er fors op achteruit gaan? Is dat werkelijk zo? Heb je dat onderzocht? Of maakt jouw ego jou dat wijs?

Mijn advies is echter om te bezinnen voordat je gaat beginnen. Stap niet van de wal in de sloot en ga niet heel overmoedig ‘ik ga nu eens even lekker uit mijn comfortzone want daar is the magic’ hals over kop je baan opzeggen. Dat is niet slim.

Wat wel?

Begin bij jezelf

Vergroot je zelfinzicht door je kwaliteiten in kaart te brengen, en je competenties. Wie ben je, welke oplossing ben jij voor welk probleem? Wat kan je? Wat heb je te bieden? Wat vind je leuk? Vaak wordt het antwoord op deze vragen gezocht op vacaturesites, maar het zit in jezelf! Door te beginnen met onderzoek en jouw zelfinzicht te vergroten, verklein je het risico om de verkeerde keuze te maken.

Eerst oriënteren, dan pas solliciteren

Ga eens met mensen in gesprek die het werk al doen dat jij zou willen doen. Stel vragen, bel naar bedrijven, jouw potentiële werkgevers, om vragen te stellen en zoek contact met mensen die jou verder zouden kunnen helpen. Denk eens na over wie jouw toekomstige werkgever zou kunnen worden en doe onderzoek. In deze oriëntatiefase vergaar je informatie die jij nodig hebt om de juiste keuze te maken.  Je hebt nog niets te verliezen!

Laat je coachen

Stappen zetten naar het onbekende is best spannend. En daarbij, ik zei het al eerder, jouw ego houdt niet van verandering en zal er alles aan doen om jou op je vertrouwde plek te houden. Vraag daarom hulp. Hulp vragen is geen teken van zwakte, zoals vaak gedacht wordt. Hulp vragen getuigt van moed en vastberadenheid, en dat is precies wat je nodig hebt in dit proces. Laat je coachen en ga niet alleen ploeteren!

Neem geen genoegen met minder

Neem afscheid van de gedachte dat je er op achteruit zou gaan qua salaris. Waarom zou je?  Je hoeft toch geen baan aan te nemen die veel minder verdient? Jij staat aan het roer van jouw loopbaan. Jij kiest.

Welke smoesjes heb jij nog meer om niet in beweging te komen en maar te blijven zitten waar je zit? Deel ze onder deze post, dan help ik ze graag om zeep voor je.

Heel veel succes met de eerste stappen richting jouw droombaan!

Groetjes,

Annemarie