Bewegen is gezond. Ook in je loopbaan..

By 01/10/2018Uncategorized

Ik roep dit wel vaker, maar vanmorgen sprak ik met Rick de Jong van De Jong Mental Coaching, en hij gaf mij het inzicht dat deze opmerking nog meer betekenis heeft dan ik dacht!

Mijn definitie was tot vandaag dat het super belangrijk is om jezelf te blijven ontwikkelen zodat je ‘arbeidsmarkt-fit’ blijft. Dat je mee kunt bewegen met de ontwikkelingen binnen je organisatie en de arbeidsmarkt. Dat je interessant blijft voor werkgevers en verantwoordelijkheid voelt voor je werkgeluk.

Maar Rick, expert op het gebied van burn-out preventie en –herstel , vertelde mij dat bewegen één van de krachtigste middelen is om burn-out te voorkomen, of er van te herstellen. Bewegen om het brein te ontspannen.

Waarmee wij natuurlijk niet willen insinueren dat een burn-out het gevolg is van ‘bank-hangen’ en luieren, zeker niet! Burn-out patiënten rennen doorgaans hun benen uit hun lijf! Maar vooral voor anderen. Het gaat er juist om, zegt Rick, dat je beweegt om voor jezelf te zorgen. Om in contact te komen met je gevoel en zo te leren luisteren naar de signalen die je lichaam afgeeft. Zodat je op tijd je grenzen kunt aangeven bijvoorbeeld.

Omdat ik als loopbaancoach ongelofelijk veel mensen tref die ziek zijn als gevolg van een burn-out of het gevoel hebben op een burn-out af te stevenen, vroeg ik Rick wat je zelf zou kunnen doen om te voorkomen dat je met een burn-out thuis komt te zitten en Rick gaf een aantal super praktische tips:

1.Beweeg voldoende minimaal 30 minuten per dag

Je hoeft echt geen marathon te gaan lopen, maar ons hoofd houdt van lichaamsbeweging. Beweeg minimaal 30 minuten per dag matig tot intensief. De doorbloeding van de hersenen wordt tijdens het bewegen iets minder, de hersenen zijn minder in staat om aan meerdere dingen tegelijk te denken en moet focussen op 1 ding. Hardlopen helpt bijvoorbeeld bij de aanmaak van endorfine waardoor je euforische gedachten en gevoelens krijgt.

2.Slaap voldoende

Bezuinigen op het belangrijkste herstelmechanisme van ons lichaam is het onverstandigste dat je kunt doen. Bijna alle psychische klachten volgt op een verstoring van de normale, gezonde slaap. Heb je het druk, dan heb je meer slaap nodig

3.Geef je grenzen aan

Laat niet (te vaak) over je grenzen heen gaan, durf stop te zeggen, durf te zeggen dat je het niet redt of kan.

4.Ontspan voldoende

We hebben allemaal bezigheden waar we enorm van opknappen, hoe onbenullig of kinderachtig ze soms ook zijn. Geef jezelf tijd en ruimte voor dit vertier. Ga vissen, werk je postzegelverzameling bij of brei een sjaal. Alle activiteiten die je het piekeren doet afnemen helpen.

5.Luisteren en spelen van muziek

Luister naar of speel de muziek waarvan je houdt, er ontstaan allerlei samenwerkingen in het brein wat positief is voor het gehele lichaam en het helpt je brein ontspannen waardoor je minder in staat bent om te piekeren.

Dit is nog lang niet alles natuurlijk, maar er staat vast en zeker minimaal 1 tip tussen waar jij al winst op zou kunnen behalen. Welke is dat? En hoe ga je er voor zorgen dat je dit gaat implementeren in jouw drukke bestaan?

De zomer leent zich er uitstekend voor om goed voor jezelf te zorgen. Een lange strandwandeling = bewegen, een frisse salade = gezonde voeding, een goed boek = ontspannen. En, af een toe een glas wijn met een muziekje erbij kan ook buitengewoon veel goed doen:)