4 super simpele tips voor succesvolle goede voornemens

By 14/01/2019Uncategorized

Heb jij je voorgenomen dit jaar écht iets te veranderen op het gebied van jouw loopbaan? Ja? Ga je eindelijk op zoek naar die nieuwe baan? Of die opleiding volgen? Top! Go for it!

Helaas blijkt uit onderzoek dat 92% van alle goede voornemens binnen een maand al op niets uitgelopen zijn.

De kilo’s komen er weer aan, er wordt weer volop gerookt en het sporten is door allerlei omstandigheden ook niet van gekomen. Herkenbaar?

En voor je het weet sta je weer een jaar in dezelfde file, op weg naar dezelfde baan…

Gisteren werd ik weer, net als ieder jaar in januari, met heel veel goede voornemens geconfronteerd in de sportschool. Mijn vaste les, waar ik al jaren wekelijks kom, was ineens volgeboekt. Er was gewoon geen plek meer voor mij. En helemaal achter op het parkeerterrein kon ik met moeite een plekje voor mijn auto vinden.

Maar ik weet ook, het lost zich volgende week vanzelf weer op.

Maar natuurlijk kan het anders, en daarom geef ik je 4 super simpele tips om deze keer echt werk te maken van jouw goede voornemens. Zodat jij dit jaar die droombaan wel gaat vinden, en jij de baas wordt over jouw werkgeluk. Begin meteen!

1. Besluit wat je wel wilt, in plaats van wat je niet wilt.

Vaak worden voornemens geformuleerd in de niet-vorm; niet meer zoveel in de file staan, niet meer zoveel overwerken, niet nog een jaar in dezelfde baan blijven hangen. Maar ons brein heeft een beetje moeite met het woordje niet. Denk maar eens niet aan een roze olifant.

Formuleer je voornemens daarom positief. Ik ben er overigens groot voorstander van om alles altijd positief te formuleren. Probeer het maar eens, het praat zoveel lekkerder. Dus je wilt minder reistijd, je wilt meer vrije tijd en een nieuwe baan. Zo simpel is het.

2. Formuleer concrete acties.

Als jouw voornemen is om dit jaar een nieuwe baan te vinden, dan zou het maar zo kunnen zijn dat je op 31 december 2019 moet constateren dat het niet gelukt is.

Het is super belangrijk om heel helder te formuleren hoe je dat gaat aanpakken. Hoe ga je onderzoeken wat je het liefste zou willen doen? Hoeveel sollicitaties ga je doen en wanneer? Wanneer wil je jouw doel bereikt hebben? Een doel zonder plan loopt veelal op een teleurstelling uit.

3. Vraag hulp.

Aan iemand die dezelfde voornemens heeft, een goede vriend of vriendin, of schakel een loopbaancoach in. Het is misschien best een spannend traject en je hebt wellicht al heel lang niet gesolliciteerd.

Zoek iemand op die jou aanmoedigt, jou helpt met het vergroten van je zelfinzicht, jou een duwtje in de juiste richting geeft wanneer je dat nodig hebt en jou aan jou voornemens houdt.

4. En, deze werkt echt super goed, doe het niet alleen voor jezelf maar doe het ook voor jouw naaste omgeving.

Voor je partner, je kinderen, je vrienden, je familie. Want als jij succesvol bent in het realiseren van jouw goede voornemens, ben je de betere versie van jezelf.

Als jij minder reistijd hebt, als je meer vrije tijd hebt, als je een leuke baan hebt die jou plezier en voldoening geeft, dan is dat niet alleen voor jou heel fijn, maar ook voor de mensen die je lief hebt.

Heel veel succes!

Groetjes,
Annemarie